nieuws

17 jun 2010, 14:02

Gouden toren Groninger Museum op zwart

De gouden toren van het Groninger Museum in Groningen staat tot eind augustus op zwart. De platen die de toren z’n herkenbare gouden kleur geven, worden verwijderd om te worden schoongemaakt. Tot en met eind augustus is het gebouw daarom zwart, zo meldde het Groninger Museum donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De werkzaamheden aan de toren, die vrijdag van start gaan, maken deel uit van een grote opknapbeurt van het vijftien jaar oude museum. Omdat het aantal bezoekers de afgelopen jaren aanzienlijk hoger was dan verwacht, is een grondige renovatie noodzakelijk. Komende tijd worden onder andere de versleten vloeren vervangen en wordt ook de buitenkant van het architectonisch opvallende gebouw aangepakt.

De gouden platen worden, nadat ze zijn verwijderd, schoongemaakt en voorzien van een nieuw glanzend laagje. De gekleurde tegels van het Mendini paviljoen, die afgelopen jaren door de zon behoorlijk zijn verbleekt, worden komende tijd vervangen door keramische tegels, gemaakt door Koninklijke Tichelaar en wederom ontworpen door de Italiaanse architect Mendini.

Het Groninger Museum gaat in december van dit jaar weer open. Tot die tijd huist het museum op zijn oude locatie. Hier is tot en met december een tentoonstelling te zien van werken die tussen 1894 en 1994 door het museum zijn verzameld.