nieuws

10 aug 2008, 19:07

Gouden Groningse Ranomi Kromowidjojo werd door moeder uit zwembad gered

Er zit een stevige Groningse rand aan de eerste gouden medaille die Nederland heeft veroverd. Zwemster Ranomi Kromowidjojo, een van de vier winnaressen van de gouden medaille op de 4x 100 meter, is namelijk Groningse. Ranomi komt uit Sauwerd en leerde zwemmen op de plek waar tienduizenden andere Groningers hun diploma haalden: in het Helperbad in Helpman. Haar broer Chjanoy herinnert zich op de website Ranomi.nl hoe ze als bijna drie jarige gretig in het water sprong, nog voordat ze kon zwemmen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wereldrecordhoudsters Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis wonnen de 4x100 meter vrij zondag in een tijd van 3.33,76 vóór de Verenigde Staten (3.34,33) en Australië (3.35,05).
Het was voor het eerst sinds 1936 dat Nederland op dit onderdeel de olympische titel heeft veroverd.

Ranomi Kromowidjojo werd geboren in Groningen op 20 augustus 1990 en maakte in 2005 haar internationale seniorendebuut bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Triëst. Na haar debuut en opleiding bij de Groningse club Trivia komt zij vanaf 1 juni 2008 uit voor PSV waar zij vanaf de Olympische Spelen van 2008 bij trainer en technisch directeur van de KNZB Jacco Verhaeren traint met o.a. Marleen Veldhuis en Inge Dekker.


Op 8 juni 2008 werd ze door de sportkoepel NOC*NSF uitgeroepen tot sporttalent van het jaar.

Broertje over Ranomi


Ranomi heeft een eigen website, waar men haar ontwikkelingen precies kan volgen. Haar broer Chjanoy
vertelt er over haar jeugd in Groningen en in het Helperbad:

“Van kleins af aan zijn we met het zwemmen opgegroeid. Als kleine peuters/kleuters werden we vaak door opa en oma meegenomen naar het zwembad, het Helperzwembad in Groningen. Maar Ranomi was er al heel erg vroeg bij. Mam vertelde laatst nog: ‘Weet je nog, toen we in Spanje op de camping stonden en Ranomi haar eerste badpak kreeg?’. Het was net voor haar derde verjaardag toen ze op vakantie haar eerste badpak kreeg. Daar stond ze bij de zwembad rand. Plons! Toen was het blub blub blub en moest mam haar van de bodem duiken. De kleine opdonder dacht dat ze nu ze een badpak had ook meteen kon zwemmen.”

“Mama en oma schrokken zich rot. Echter toen Ranomi weer boven kwam zei ze: ‘nog een keer!’. En zo is het hele verhaal een beetje begonnen.
Na op haar 4e haar A-diploma te hebben gehaald ging ze bij zwemvereniging Ducdalf (Bedum) voor haar B-diploma (die ze overigens hetzelfde jaar haalde). Hier kwam ze voor het eerst in aanraking met het wedstrijdzwemmen. “

“Vervolgens wilde ze net als haar broer verder met het wedstrijdzwemmen en hiervoor gingen we naar Trivia Groningen(het toenmalige SGG) onder leiding van Siep van Royen. Al op zeer jonge leeftijd volgde ze hier de ochtendtrainingen, wederom in het Helperbad waar ze overigens nog steeds traint. Nu begon het steeds serieuzer te worden. Alles winnen in de Provincie. Alles winnen in Nederland. “

“In 2005 heeft ze haar entree gemaakt op internationale wedstrijden. (Barcelona, Canet, Boedapest, Triëst). Ze maakte toen ook deel uit van de Nederlandse Jeugd kernploeg onder leiding van bondscoach Marcel Wouda en haar trainer Jeanet Mulder.
In 2006 heeft ze haar entree gemaakt op de EK senioren in Boedapest. En met succes! (alles hierover is te lezen onder “nieuws”. Vanaf september 2006 maakt ze deel uit van de Kernploeg senioren onder leiding van bondscoach Jacco Verhaeren. Ze traint bij haar Groningse club TriVia onder leiding van trainer Jeanet Mulder.
In maart 2007 mocht ze deelnemen aan haar eerste Wereldkampioenschappen te Melbourne (Australië). Ze zwemt hier de 4x100 vrij estafette en plaatst zich in de finale! Waar de dames uiteindelijk brons winnen! Op de de 100 vrij persoonlijk wordt Ranomi uiteindelijk 13e van de wereld.”


Chjanoy
(de broer van)