nieuws

06 jul 2000, 00:12

Goedkope Groningse hartpomp veel effectiever

Aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een hartpomp ontwikkeld die niet alleen effectiever is dan bestaande pompen, maar ook nog eens een stuk goedkoper.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De hartpomp van promovendus D. Mihaylov heeft meer pompcapaciteit dan de bestaande pompen. De pomp ontlast het hart van mensen die een ernstig hartinfarct hebben gehad. Het apparaat wordt via de slagader ingebracht en kan maximaal vier dagen blijven zitten. Na de operatie kan het eenvoudig bediend worden door verpleegsters of personeel van een ziekenauto.
“Door de pomp kan het hart zich beter herstellen. Ook kunnen we patiënten beter beschermen tijdens het vervoer”, legt Mihaylov uit. “Als een patiënt in een relatief klein ziekenhuis ligt kunnen we hem veiliger naar een specialistisch centrum brengen.” Mihaylov kon zijn pomp goedkoop houden omdat hij gebruik maakte van een computersimulatie. Hierdoor spaarde hij tijd en proefdieren uit.
Mihaylov promoveert op 10 juli aan de RUG. Eind volgend jaar hoopt hij zijn hartpomp voor het eerst op een patiënt te kunnen testen. De Bulgaarse wetenschapper heeft al twee patenten aangevraagd.