nieuws

22 dec 2009, 15:03

Giel Beelen in Glazen Huis: "Een explosie van toffe dingen"

“Het is een explosie van toffe dingen in het Glazen Huis'', zegt 3FM-dj Giel Beelen. Hij geniet samen met Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt op de Grote Markt in Groningen van alle acties voor 3FM Serious Request. Dat gaat van studenten die duizenden euro's doneren tot een klein meisje die de 6 euro door de brievenbus gooit die ze voor haar kerstrapport heeft gekregen. De 3FM-dj’s zitten tot kerstavond in het Glazen Huis opgesloten om, zonder te eten, geld op te halen voor de bestrijding van malaria.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Beelen zijn ze in het huis terechtgekomen in een grote 'adrenalinerush'. “Het verloopt met ups en downs”, legt hij uit. “Ik voel me nu heel goed, terwijl ik maandagnacht twee keer vier uur heb gepresenteerd. Daartussen zaten maar vier uurtjes rust, waarin ik drie uurtjes heb kunnen slapen. De sapjes zijn smerig, maar blijkbaar heb je komkommer nodig om te kunnen blijven functioneren. De warme reacties, muziek en de mensen buiten slepen me erdoorheen.”

Het bevalt de presentatoren goed in Groningen. “De mensen hier zijn echt geweldig”, aldus Beelen. “Zelfs in het slechte weer dat we hadden, bleven ze staan met een pak sneeuw op hun hoofd. Soms dachten we, waarom gaan ze niet naar huis?” Toch heeft de sneeuw er wel voor gezorgd dat Groningen slecht bereikbaar is voor de mensen uit de rest van het land. Zo lag het trein- en busverkeer regelmatig stil in de afgelopen dagen. “Ik denk dat het met beter weer nog veel drukker was geweest op de markt”, aldus Beelen.

De gezellige sfeer in en rond het huis is volgens Beelen de reden waarom de actie altijd zo succesvol is. “Het is allemaal heel puur”, legt hij uit. “Serious Request is geen grote entertainmentshow. Wij zijn gewoon onszelf en niks is van tevoren volledig uitgedacht. De basis is het draaien van aangevraagde plaatjes en de rest ontstaat als vanzelf. Hoewel we bezig zijn voor het goede doel, proberen we het wel op een leuke manier te doen. Het werkt verslavend, ook voor de kijkers.”

Groningen leent zich volgens Beelen goed voor de actie. “Ik weet niet of het zo succesvol zou zijn, als het huis op de Dam in Amsterdam zou staan”, legt hij uit. “Dan lopen de mensen er omheen en zien ze het ‘als alweer een evenement’. Ik woon bijvoorbeeld in Haarlem, maar ik voel me geen Haarlemmer. Hier voelt iedereen zich een Groninger. Je merkt dat ze er trots op zijn dat het Glazen Huis hier staat. Iedereen wil er echt wat van maken.”

Het hoogtepunt voor Beelen was tot nu toe het duet van Roel van Velzen en zangeres Miss Montreal. Dinsdagochtend zongen zij het nummer Merry Christmas van Slade met een door luisteraars bedachte tekst. “Dat meisje met het kerstrapport was ook geweldig”, vervolgt Beelen. “Voor haar was die 6 euro een heel kapitaal. Er gebeurt hier zoveel moois. Ik hou het allemaal niet meer bij, mijn kortetermijngeheugen laat me toch een beetje in de steek. Na kerst valt alles op zijn plek. Maar Serious Request is voor mij nu al geslaagd. Met het geld dat we hebben binnengehaald kan het Rode Kruis heel wat doen in de bestrijding van malaria.''

Het wordt na donderdag wennen voor Beelen, als hij het huis mag verlaten. “Andere jaren kon ik de eerste nacht thuis niet slapen”, vertelt hij. “Het is dan zo rustig en stil. Kerst vier ik heel rustig en basic, thuis en bij mijn schoonouders.” Met eten kijkt Beelen wel uit. Volgens de ervaringsdeskundige moet je na zes dagen vasten goed luisteren naar je eigen lichaam. “Vlees eet ik pas na een week en van een vette hap draait je maag zich om. Gek genoeg heb je trek in groente”, aldus Beelen.