nieuws

13 mei 2002, 00:12

Giro trekt tachtigduizend bezoekers uit hele land

De proloog van de Giro d ‘Italia heeft zaterdagmiddag minder publiek naar Groningen getrokken dan verwacht. Toch wisten naar schatting tussen de zeventig- en tachtigduizend mensen het wieleravontuur wel te waarderen. Langs het parcours waren gemiddeld veertigduizend mensen te vinden, plus tienduizenden verspreid over de stad. Volgens een woordvoerder van de Regiopolitie Groningen leidde het evenement tot geen enkele verkeersstagnatie. ‘We hadden veel meer auto’s verwacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Regiopolitie had zo’n 500 agenten ingeschakeld om de verwachte 150.000 bezoekers te kunnen verwerken. Maar zaterdag aan het begin van de middag bleken het er zo’n 25.000 te zijn geweest. Volgens de organisatie zijn waarschijnlijk veel mensen per trein en op de fiets gekomen. Het totaal aantal kijkers kwam, inclusief Stadjers, uit op tussen de zeventig- en tachtigduizend mensen. In verband met de geringere belangstelling van automobilisten heeft het busbedrijf Arriva veel van de 42 extra bussen die klaar stonden om hen van parkeerplaatsen de stad in te brengen weer terug naar de remise laten rijden.
Een van de initiatiefnemers om de start van het evenement in Groningen te houden, de Groningse sportjournalist Dick Heuvelman, vindt het evenement voor Groningen niettemin een groot succes. ‘Het heeft in de Italiaanse media ontzettend veel aandacht gekregen, precies zoals we hadden gehoopt. Groningen heeft in Nederland nu wel laten zien dat het mogelijk is om zo’n evenement van Europees formaat te organiseren. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de start van de ‘Giro’ in Nederland werd gehouden. De directie van de ‘Giro’ is daar ook tevreden over’, aldus Heuvelman.