nieuws

28 nov 2001, 00:12

Giro d’Italia niet door Stadskanaal vanwege zondagsrust

De Giro d’Italia doet komend voorjaar toch niet de binnenstad van het Groningse Stadskanaal aan omdat het college van B en W het ongepast vindt wanneer wielrenners op zondag langs een route met een aantal kerkgebouwen trekt. Dat meldt vandaag het Groninger Dagblad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een route door het centrum van Stadskanaal die na onderhandelingen met de directie van de giro als beste en meest aantrekkelijke uit de bus kwam. Maar burgemeester Stavast liet de organisatie weten die route niet aanvaardbaar te vinden omdat deze voert langs een christelijk gereformeerde- en een gereformeerd vrijgemaakte kerk, waar zowel ’s ochtends als ’s middags en ‘s avonds kerkdiensten worden gehouden.
B en W van Stadskanaal hebben zich er de afgelopen tijd intensief voor ingespannen om de Giro d’Italia, die dit voorjaar vanuit Groningen vertrekt, ook door Stadskanaal te laten rijden. Stadskanaal, en de andere gemeenten, menen dat de komst van de Giro langs hun plaats een grote promotionele waarde heeft. Het college stelden zelf een fraaie route voor langs het kanaal dwars door het centrum. Maar de directeur van de Giro d’Italia Carmine Castellano besloot dat de door de gemeente voorgestelde route niet veilig en daarmee niet acceptabel was.
Uiteindelijk werd er een alternatieve route bedacht, niet langs het kanaal maar wel door de binnenstad, waar de directie van de Giro wel mee akkoord ging. Maar nu liet het college van B en W van Stadskanaal weten dat de alternatieve route niet aanvaardbaar was omdat deze langs de kerken gingen, waardoor de zondagsrust in gevaar komt.