nieuws

17 sep 2012, 10:10

Gierkelders in Winsum door politie onderzocht op lichaam vermoorde prostituee

Rond twee boerderijen in Winsum is de Groninger politie vandaag gestart met onderzoek in de vermissingszaak van Jolanda Meijer uit 1998. Het onderzoek van vandaag richt zich op de gierkelders rondom beide boerderijen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jolanda Meijer was destijds 34 jaar oud. Jolanda werkte als prostituee op de tippelzone in Groningen. Zij wordt sinds 7 februari 1998 vermist. Door nieuwe informatie en recherchewerk van het cold caseteam zien de politie en het Openbaar Ministerie (OM) genoeg aanleiding om vandaag rondom een boerderij aan de Winsumerstraatweg en een boerderij aan Klein Garnwerd in Winsum uitvoerig onderzoek te doen.


Wie was Jolanda Meijer?


Jolanda Meijer was drugsverslaafd en werkte als prostituee op de tippelzone in Groningen. Het laatste contact van de politie met Jolanda was op 7 februari 1998. De exacte datum van de vermissing is niet bekend, maar de politie gaat in het onderzoek uit van 7 februari.


Cold caseteam


Het cold caseteam van de noordelijke recherche (Groningen, Drenthe en Fryslân) heeft ook deze zaak nooit losgelaten. Al jaren komen bij het team tips binnen over wat er met Jolanda Meijer gebeurd kan zijn. Op verschillende plekken in de provincie is al eerder naar haar gezocht. Helaas altijd zonder resultaat. In 2005 kwam bij het team een tip binnen dat Jolanda in een gierkelder in Winsum gevonden kan worden. Die tip is niet direct onderzocht. De informatie was summier en daardoor was er onvoldoende aanleiding om de directe omgeving van de woningen van de huidige bewoners te onderzoeken.

Door grondig recherchewerk en met nieuwe informatie zien de politie en het Openbaar Ministerie nu toch genoeg aanleiding om deze tip te onderzoeken. De zoekingen van vandaag zijn gericht op het vinden van Jolanda Meijer. Wij hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben. In de eerste plaats voor de nabestaanden van Jolanda, voor de huidige bewoners en voor ons als politie en Openbaar Ministerie.


Huidige bewoners niet verdacht


De huidige bewoners van beide boerderijen zijn ver na 1998 hier komen wonen. Deze zoekingen zijn niet gericht tegen de huidige bewoners. Zij geven toestemming voor deze acties. De politie en de bewoners zelf verzoeken de media om hun privacy te respecteren.


Huidig onderzoek


Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van het cold caseteam, forensisch rechercheurs, een speciaal team van de Mobiele Eenheid, milieuspecialisten van de politie, het KLPD en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Deze specialisten maken gebruik van geavanceerde apparatuur om de kelders te onderzoeken en leeg te halen. Dit kost tijd. Wij verwachten zeker één dag of zelfs twee dagen hiermee bezig te zijn.


Tips


Mensen met relevante informatie en tips met betrekking tot Jolanda Meijer en/of deze zoekingen kunnen zich nog steeds op verschillende manieren melden bij de politie:
• via het speciale telefoonnummer van het team Cold Cases 06 - 50274104
• via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief)
• via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 (gratis)
• persoonlijk bij een politiebureau in uw buurt
• via een ‘direct message’ in Twitter@voorlichter