Nieuws

GGD Groningen doet massaal onderzoek naar welzijn jongeren

Betrouwbare gegevens over de gezondheid en het welzijn van jongeren zijn onmisbaar voor het jeugdbeleid van de Groningse gemeenten. Daarom start GGD Groningen deze week met een groot onderzoek. Het doel: zoveel mogelijk te weten komen over de gezondheid van de Groningse jeugd. Ruim 66% van de Groningse VO-scholen doen mee.


Leestijd: 1 minuut

Met het jeugdgezondheidsonderzoek wil GGD Groningen inzicht krijgen in de gezondheid en het welzijn van jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Door het massale karakter van het onderzoek – ruim 66% van de Groningse VO-scholen doet mee – geven de resultaten een betrouwbaar beeld van de Groningse jeugd. Gemeenten gebruiken de resultaten als basis voor hun jeugdbeleid.

Verschillende thema’s

Het onderzoek bestaat uit een digitale vragenlijst die op alle scholen van het voortgezet onderwijs en MBO wordt afgenomen. De vragen gaan over verschillende thema’s, zoals alcoholgebruik, roken, voeding, lichaamsbeweging, sport, pesten en internetgebruik. De vragenlijst is samen met gemeenten en de GGD’en van Friesland en Drenthe samengesteld. Het onderzoek wordt tegelijkertijd ook in deze twee provincies gehouden.

Persoonlijk advies voor deelnemers

Het onderzoek is anoniem. De deelnemende jongeren krijgen in de les een inlogcode die niet gekoppeld is aan een naam. Uniek dit jaar is dat leerlingen na afloop van het invullen van de vragenlijst bij verschillende thema’s een advies op maat krijgen. Wie bijvoorbeeld invult weleens met geweld te maken te hebben, krijgt meteen een lijst met relevante telefoonnummers en websites om hulp in te schakelen.

GGD verzorgt ook andere onderzoeken

De GGD Groningen verwacht halverwege 2009 de resultaten te kunnen presenteren. De deelnemende scholen krijgen daarnaast een op de eigen situatie toegesneden gezondheidsprofiel. Het vorige jeugdonderzoek werd door GGD Groningen in 2004 gehouden. GGD Groningen verzorgt naast het jeugdonderzoek ook grote onderzoeken naar ouderen en volwassenen.