nieuws

02 dec 2009, 20:08

GGD Groningen: 24.000 vaccinaties in vijf dagen

GGD Groningen heeft in vijf dagen tijd 24.146 vaccinaties uitgedeeld, verspreid over negen locaties in de provincie. In onze regio komen we daarmee op een opkomstpercentage van net boven de 75%. Dat vergde van veel betrokkenen een flinke inspanning.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ati de Jonge, directeur van GGD Groningen, is daarover trots en heel tevreden! Ze zegt: “We hebben met z’n allen keihard gewerkt. En niet alleen in de provincie. Aan het Hanzeplein zijn vele GGD'ers druk geweest met onder andere de vaccinatieweek, het afsprakenbureau en het informatienummer 4545. De telefoon heeft in de afgelopen twee weken ruim 5.200 keer gerinkeld.

Daarnaast zijn bij de afdelingen Facilitaire Zaken en Voorlichting & Communicatie vele overuren gemaakt. Daarbij komen nog eens de vele positieve reacties van ouders en hun kinderen over de manier waarop we de vaccinatiecampagne hebben georganiseerd en uitgevoerd. Niet voor niets kopte het Dagblad van het Noorden al na de eerste vaccinatiedag: ‘Ouders tonen zich zeer tevreden over de organisatie’.

Een vaccinatiecampagne zoals deze, doe je er niet maar zo even bij. Dat legt veel extra druk op ieders agenda en tegelijkertijd ook betekent ook dat we een aantal activiteiten hebben moeten uitstellen.”

Inhaalactie in Groningen


In tegenstelling tot eerdere berichten wordt er wel een inhaalactie georganiseerd voor personen die niet in de gelegenheid zijn geweest om in de eerste of tweede vaccinatieweek een prik te halen. GGD Groningen heeft dit afgesproken met alle andere GGD’en en het ministerie van VWS.

Deze actie is bedoeld voor iedereen die bijvoorbeeld door ziekte of vakantie de eerste of tweede vaccinatie heeft gemist. Voor een maximale bescherming is het het beste om zo snel mogelijk beide prikken te halen. Alleen als er sprake is van overmacht kan gebruik worden gemaakt van de inhaalactie.

Eén dag, één locatie
Voor deze groep wordt in de week van 11 januari een inhaalactie georganiseerd. Iedereen die in de provincie Groningen woont en één van beide prikken gemist heeft, kan op een moment in deze week alsnog de tweede prik halen. Het exacte tijdstip en de locatie worden later bekend gemaakt. De inhaalactie wordt op één dag en op één centrale locatie in de provincie gehouden. Voor deze vaccinatie kan iedereen de tweede oproepkaart van de uitnodiging gebruiken.

Het is dus niet zo dat door de inhaalactie de doelgroep wordt uitgebreid. Alleen mensen die in november een uitnodiging hebben gekregen van het ministerie van VWS kunnen gebruik maken van deze inhaalactie.

Geen grote aantallen verwacht
Overigens verwacht GGD Groningen geen grote aantallen personen bij de inhaalactie. Het opkomstpercentage in onze regio was namelijk al redelijk hoog (boven de 75%). Een deel van de resterende 25% zal bewust de keuze hebben gemaakt om geen vaccinatie te halen. En in tegenstelling tot andere GGD-regio’s konden mensen in onze provincie op meerdere dagen en meerdere locaties terecht voor hun vaccinatie. Zij waren dus niet afhankelijk van één bepaald tijdstip.