nieuws

16 feb 2008, 12:12

Gewonden bij felle woningbrand aan Kerklaan in Groningen

Bij een uitslaande woningbrand aan de Kerklaan in Groningen zijn vrijdagnacht twee bewoners gewond geraakt. Zij waren, samen met nog drie huisgenoten, aanwezig in de woning op het moment dat de brand uitbrak. Om aan de vlammen en de rook te ontsnappen, zijn de vijf mannen door een raam op de eerste etage naar beneden gesprongen. Een van de mannen liep daarbij beenletsel op. De tweede gewonde had verwondingen aan zijn gezicht. Beide bewoners zijn per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De brandweer van Groningen werd omstreeks 01.10 uur gealarmeerd en rukte uit met een tankautospuit en een autoladder. Bij aankomst van de eerste brandweereenheden was al sprake van een felle, uitslaande brand. Daarom werd opgeschaald naar middelalarm en kwam een tweede tankautospuit ter plaatse. Ook werd de hoogwerker ingezet. De brand woedde op de eerste etage van het gebouwenblok, boven een supermarkt. Bij de bluswerkzaamheden raakte een brandweerman licht gewond aan zijn hand. Hij is korte tijd in het ziekenhuis behandeld.

Het vuur sloeg snel om zich heen en kon alleen nog van buitenaf worden bestreden. Al vrij snel stortte een deel van het dak in en het puin kwam terecht op een koppeling van de brandkraan. Hierdoor liep een grote hoeveelheid water de winkelstraat in. Voor de gladheidbestrijding werd een strooiauto van de gemeente ingezet. Omdat er groot gevaar was voor instorting, werd de omgeving rondom het brandende gebouw ruim afgezet.

Rond 02.00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Een groot deel van het gebouwenblok is door de brand verwoest. Het kantine- en magazijngedeelte van de supermarkt liep forse rook- en waterschade op. De nablussing zal nog tot in de vroege ochtend voortduren. Omdat de constructie van het gebouw dermate is aangetast dat er grote scheuren in de muren zijn ontstaan, is besloten om een deel van de gevel op de eerste verdieping te verwijderen. Hiervoor is de hulp van een kraanbedrijf ingeroepen. Het pand wordt vervolgens met hekken afgezet, zodat de winkelstraat zaterdagochtend weer voor het verkeer toegankelijk is.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.