nieuws

29 dec 2008, 14:02

Geweld tegen Groningse agenten neemt fors toe

Groningse agenten zijn steeds vaker slachtoffer van geweld. Het aantal aangiftes van geweld tegen politiemedewerkers verbubbelde bijna in twee jaar tijd in Groningen: van 56 in 2006 tot 96 in 2008. Dat meldde maandag korpschef Oskar Dros van de Regiopolitie Groningen bij de presentatie van de jaarcijfers. Volgens Dros raakten in 2008 twintig Groningse agenten gewond. Volgens hem is de kwestie met name zo zorgelijk omdat de motivatie om als politieman te werken daardoor wordt aangetast. Van alle Groningse politiemensen is 22 procent in 2008 minimaal een keer geconfronteerd met geweld of bedreiging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse politie gaat in 2009 samen met de politie van Rotterdam een proef doen om op te treden tegen het geweld jegens agenten. Daarvoor is door het Rijk een miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. Het geld zal worden gebruikt om verdachten sneller te kunnen opsporen en vervolgen. Ook wil de Groningse politie verdachten die zich schuldig maken aan geweld jegens politiemensen treffen via boetes en gaat men schadevergoeding eisen. Voor het eerst gaat het politiekorps ook een schadevergoeding indienen wanneer de mishandelde agent door het geweld tijdelijk niet heeft kunnen werken.
Als eerste korps van Nederlands gaat de Groningse politie alle noodhulpvoertuigen voorzien van touchscreens, waarmee agenten in een oogopslag kunnen zien waar de dichtstbijzijnde surveillerende andere politiewagens rijden. De Groningse korpschef Dros gaat er vanuit dat het moet lukken om een 2009 een trendbreuk te bereiken en de stijging van geweld jegens medewerkers zo tegen te gaan.