nieuws

21 jan 2011, 11:11

Gevolgen zoutwinning worden onderzocht

Er komt een uitgebreid onderzoek naar het verband tussen scheuren in woningen en gebouwen in de gemeente Veendam en zoutwinning door Nedmag in dit gebied. Dat meldde de provincie Groningen, een van de initiatiefnemers van het onderzoek, vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nedmag wint in Veendam op een diepte van 1500 meter zout en verwerkt het vervolgens tot uiteenlopende producten. Inwoners van het zoutwinningsgebied klagen al jaren over toenemende schade aan hun woningen. Die wordt volgens hen veroorzaakt door zoutwinning.

Het onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is. Mogelijk worden de scheuren ook veroorzaakt door aardgaswinning of ingrepen in de waterhuishouding, zoals het dempen van kanalen, zegt de provincie.

In het kader van het onderzoek wordt een aantal gebouwen en huizen onderworpen aan een uitgebreide bouwkundige inspectie. De eerste resultaten van het onderzoek worden begin 2012 verwacht. Het onderzoek wordt verricht in opdracht van de provincie Groningen, de gemeenten Veendam en Menterwolde, Waterschap Hunze en Aa’s en zoutwinner Nedmag.