Nieuws

Gevolgen van doelpunt voor FC Groningen geregistreerd door aardbevingsmeters

De wedstrijd van zondag wordt in Groningen met extra grote aandacht gevolgd door ICT bedrijven. Zij hebben aardbevingsmeters geïnstalleerd, en willen nu graag meten of een doelpunt in Rotterdam ook leidt tot een trilling op de Grote Markt, veroorzaak door het publiek.


Leestijd: 1 minuut

Zes Groningse innovatieve bedrijven gaan dat vandaag onderzoeken. Voor de bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle plaatsten ze een aantal bevingssensoren in het stadhuis. Die meten de trillingen die worden veroorzaakt als duizenden voetbalfans op de Grote Markt tegelijkertijd juichen en springen als Groningen scoort.

De zes bedrijven (SW Fivelingo, Omnidots, Stabialert, Bevingmeter.nl, Medusa en Target Holding) hebben zich verenigd in het initiatief ‘Onafhankelijk Seismisch Sensorgrid Groningen’ (OSSG). Het doel daarvan is om te komen tot een voor en door Groningers ingericht meetnet van meer dan tienduizend bevingssensoren. Daarmee kunnen de effecten van aardbevingen door gaswinning optimaal in kaart worden gebracht. Een dergelijk grootschalig netwerk van sensoren is in vele opzichten uniek in de wereld.

Bevingssensoren

Met de metingen tijdens de bekerfinale vragen de OSSG-bedrijven op een ludieke manier aandacht voor hun initiatief. Ook willen ze het signaal afgeven dat er meer gedaan kan en moet worden met de in Groningen ontwikkelde kennis en technieken. De bevingssensoren die in het stadhuis worden geplaatst, meten niet alleen de trilling, maar ook tilt. Dat houdt in dat ze ook laten zien in hoeverre het stadhuis daadwerkelijk beweegt.

Online volgen

De bedrijven verwachten dat een hossende menigte op de Grote Markt zeker een meetbare impact zal hebben. De enige voorwaarde daarvoor is dat FC Groningen scoort. De resultaten van de metingen zijn online te volgen via: www.ossgrid.nl en op twitter via #ossgrid.