nieuws

20 nov 2001, 00:12

Gevangenispersoneel dreigt met acties

Het personeel van de Nederlandse gevangenissen gaat actievoeren als het ministerie van Justitie niet voor 27 november aan een aantal eisen voldoet. Volgens vakbond Abvakabo FNV doet het ministerie te weinig om het personeelstekort op korte termijn aan te pakken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Minister Korthals van Justitie kwam 2 november met een pakket maatregelen om de problemen binnen het gevangeniswezen aan te pakken. Een goed pakket, vindt Abvakabo, maar te veel op de lange termijn gericht. De vakbond wil op korte termijn dat in instellingen met een ziekteverzuim hoger dan 8,5 procent cellen worden gesloten.
Daarnaast wil de bond dat de zogenoemde 103-procentsmaatregel wordt afgeschaft. Dit is een noodmaatregel om meer gedetineerden te kunnen plaatsen. Ook eist Abvakabo een betere naleving van de CAO en een minder 'ouderwetse' manier van leidinggeven.
Verder eist het personeel afspraken over een verantwoorde verhouding tussen het aantal medewerkers en gedetineerden. Om veilig te kunnen werken, zijn de medewerkers verder van mening dat de minister geen gebruik meer kan maken van particuliere beveiligingingsdiensten.
Als het ministerie van Justitie tijdens een overleg op 27 november niet op de eisen ingaat, trekt het gevangenispersoneel begin december naar Den Haag voor een manifestatie. ,,Onze leden willen absoluut actievoeren'', aldus een woordvoerster van Abvakabo.