nieuws

08 jan 2010, 13:01

Gevangenis Ter Apel krijgt videoverbinding

Gedetineerden in de penitentiaire inrichting Ter Apel kunnen sinds vrijdag via een live videoverbinding communiceren met onder andere de politie en reclasseringsmedewerkers op een andere locatie. Dat liet de plaatsvervangend vestigingsdirecteur van de gevangenis vrijdag weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De inrichting wil het videoconferentiesysteem vooral inzetten voor de veelplegeraanpak. Daarbij werkt de gevangenis samen met het OM, reclasseringsorganisaties, de politie en andere justitiële partners. Medewerkers van die diensten kunnen verbinding leggen met de gevangenis en met de gedetineerden communiceren over bijvoorbeeld adviesrapportages ter voorbereiding van een rechtszaak, de voortgang van detentie en de terugkeer in de samenleving. Volgens de directie van de gevangenis gaat het vaak om korte gesprekken. De verschillende diensten hoeven daarvoor niet meer speciaal naar Ter Apel af te reizen en daardoor worden kosten en het milieu gespaard.

Het systeem was al aanwezig in de inrichting, die voorheen werd gebruikt voor de bewaring van vreemdelingen. Destijds kon de Vreemdelingenpolitie in Amsterdam de in Ter Apel verblijvende vreemdelingen op deze wijze horen. Momenteel wordt de inrichting in Ter Apel gebruikt als een regulier Huis van Bewaring en Gevangenis voor het arrondissement Groningen.