nieuws

25 feb 2003, 00:12

Geval Martini Ziekenhuis staat niet op zich

Het is de derde keer in een jaar tijd dat een Nederlands ziekenhuis patiënten terugroept omdat ze mogelijk besmet zijn geraakt met het HIV-virus of hepatitis B of C. Het Martini Ziekenhuis maakte dinsdag bekend ruim vijfhonderd patiënten te onderzoeken op mogelijke besmetting met een van deze virussen. Ze lopen kans op besmetting door niet goed gedesinfecteerde apparatuur. In het Medisch Centrum Alkmaar vond in september 2002 een soortgelijk incident plaats. Hier bleek uiteindelijk niemand besmet te zijn geraakt. Ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom liet in mei 2002 250 mensen voor bloedonderzoek terugkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De patiënten in Groningen zijn mogelijk besmet geraakt omdat de nieuwe reinigingsmachine voor de onderzoeksapparatuur verkeerd was aangesloten en daardoor niet goed desinfecteerde. De onderzoeksapparatuur bestaat uit de slangetjes waarmee een zogenaamd cystocopisch onderzoek wordt verricht. De slangetjes worden tijdens een poliklinisch bezoek ingebracht in de urinebuis van een patiënt om de blaas, de urineweg of de prostaat te onderzoeken.
Na het onderzoek moet het slangetje onder hoge druk worden gedesinfecteerd. Door een fout bij de aansluiting van de apparatuur is dit nu onder lage druk gebeurd.
Ook in Alkmaar ging het om slecht gedesinfecteerde apparatuur. Tweehonderd mensen werden na een bronchoscopie, waarbij via de mondholte een longonderzoek wordt verricht, opgeroepen zich te melden omdat zij mogelijk Hepatitis B of C hadden opgelopen. Voor een klein aantal patiënten bestond de kans dat zij besmet waren geraakt met het HIV-virus.
In Alkmaar was de gebruikte bronchoscoop onvoldoende gereinigd en gedesinfecteerd na een defect in de reinigingsmachine. Door het defect, dat volgens het ziekenhuis nooit eerder was opgetreden, kon de binnenzijde van de bronchoscoop niet optimaal worden gereinigd.
In Alkmaar bleek uiteindelijk niemand het hepatitis- of HIV-virus te hebben opgelopen. De kans dat er in Groningen patiënten zijn besmet, is volgens de directie van het Martini Ziekenhuis klein. Desondanks worden alle 519 mensen die risico lopen, opgeroepen voor een bloedonderzoek.
In Ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom ontstond in mei 2002 een besmetting van endoscopen, flexibele kijkbuizen voor inwendig onderzoek. Toen werden 250 patiënten voor bloedonderzoek teruggeroepen. Uiteindelijk hield niemand iets over aan de besmetting, die was veroorzaakt door een menselijke fout. Het desinfecterende middel om de scopen te reinigen was toen verwisseld met een wasmiddel.