nieuws

25 feb 2003, 00:12

Gestolen autoregistratie boekt succes

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in Veendam is een groot succes. De dienst, die sinds januari 2002 operationeel is, heeft vorig jaar bijna 1700 gestolen auto’s met een gezamenlijke waarde van 17 miljoen euro opgespoord. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van de vorige jaren. Dat heeft directeur H. Blauw van het LIV maandag bekendgemaakt. De voertuigen werden in heel Europa gevonden. Tweehonderd verdachten werden aangehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het LIV denkt dat de stijging van het aantal teruggevonden voertuigen vooral te danken is aan de betere samenwerking tussen de drie deelnemers aan het LIV: de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), politie en verzekeraars. Het gaat om gegevens over de auto’s zelf, de plaats van diefstal en het tijdstip van vermissing.
Het LIV werkt voor bedrijven en instellingen die beroepshalve met voertuigcriminaliteit te maken hebben. In Nederland gaat het om verzekeringsmaatschappijen, verschillende politieonderdelen, het Openbaar Ministerie en de douane. In het buitenland maken onder andere Interpol, Europol gebruik van de diensten van het LIV.
Het LIV een intensivering van een bestaande samenwerkingsrelatie. Sinds 2001 werkten de drie deelnemers al samen in het Bureau Opsporingbijstand. Deze proef resulteerde in de oprichting van het LIV in 2002.