nieuws

11 mei 2011, 21:09

Geschiedenis van de Groninger zwakzinnigenzorg beschreven; eerste exemplaar voor Max van den Berg

Volgende week donderdag neemt Max van den Berg, commissaris der koningin in Groningen, het eerste exemplaar van 'een plekkie in de maatschappij' in ontvangst. Dit boek handelt over een eeuw zwakzinnigenzorg. De Stichting Sinnige Fonds presenteert op donderdagmiddag 19 mei 2011 een boek over de geschiedenis van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Groningen, onder de titel Een plekkie in de maatschappij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het boek beschrijft vooral de rol en betekenis van de in 1913 opgerichte Vereniging Zwakzinnigenzorg.
Het eerste exemplaar van dit boek zal tijdens een feestelijke bijeenkomst worden aangeboden aan de Groninger Commissaris van de Koningin, de heer Max van den Berg, in restaurant De Coendersborg in Groningen.

Over het boek


Elke Groninger kende ze, de overdekte bakfietsen vol bezems, borstels en matten van de Vereniging Zwakzinnigenzorg. Het waren vertrouwde verschijningen in het straatbeeld in een tijd waarin liefdadigheid de hoofdrol speelde in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De producten op de bakfiets waren gemaakt in speciale werkplaatsen voor mindervaliden, opgezet en geëxploiteerd door de Vereniging Zwakzinnigenzorg. Wie iets uit het brede assortiment kocht, haalde niet alleen een onverslijtbaar product in huis, maar steunde ook de activiteiten van `Zwakzinnigenzorg'.

Dit boek schetst de bijzondere rol van de Vereniging Zwakzinnigenzorg in de ontwikkeling van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Groningen. `Zwakzinnigenzorg' stond aan de wieg van de eerste voorzieningen, totdat ook haar woon- en werkactiviteiten overgingen naar grotendeels door de overheid gefinancierde instellingen. De Vereniging bleef actief als financier van talloze projecten voor de doelgroep, in 2009 bezegeld door de omvorming tot Stichting Sinnige Fonds.

Jet Spits: ‘een plekkie in de maatschappij’, ISBN 978 90 5452 0351; 176 pagina’s gebonen en in kleur; € 16,50. Overal in Nederland in de boekhandel.