nieuws

29 nov 2002, 00:12

Geove RZG moet voor rechter aanbesteding medicijnen verdedigen

Bogin, de brancheorganisatie voor generieke geneesmiddelen, wil de Groningse zorgverzekeraar Geové RZG woensdag in een kort geding dwingen het antidepressivum fluoxetine op een eerlijke manier aan te besteden. Dat heeft een woordvoerder van Bogin dinsdag bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de bond vergoedt Geové RZG alleen maar het goedkoopste soort antidepressivum. Bogin heeft hier tegen principiële bezwaren. ,,Dit is niet de rechtmatige procedure voor een aanbesteding’’, stelt voorzitter P. Bongers. ,,De klanten moeten in elk geval een keuze hebben welke medicijnen zij willen aanschaffen. Wij begrijpen dat verzekeraars onderling willen concurreren, maar dan wél via de daarvoor opgestelde regels.’’
De Europese Unie (EU) heeft Europese duidelijke normen opgesteld waaraan aanbestedingen moeten voldoen. Volgens Bogin is dit bij de aanbesteding van Geové RZG niet het geval.
De zorgverzekeraar stelt in een reactie ,,op een goede, heldere en doelmatige wijze te zorgen dat de gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar blijft’’. ,,Wij hebben een verantwoordelijkheid tegenover onze klanten hun verzekeringsgeld zo goed en functioneel mogelijk te besteden’’, aldus een woordvoerder. Zij stelt het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien.