nieuws

21 sep 2012, 20:08

Gemoedelijke sfeer in Haren nu meer gespannen

De sfeer in Haren was lange tijd gemoedelijk, maar wordt steeds meer gespannen. Korte sfeerimpressie van GIC-redactie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een groep jongeren staat te zingen: 'Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!' In totaal hebben zich vrijdagavond rond 20.00 uur ongeveer 1000 jongeren verzameld op de hoek van de Stationsweg in Haren. De sfeer was lange tijd gemoedelijk, maar wordt steeds meer gespannen.


De jongeren komen overal vandaan, uit Haren en Groningen, maar ook uit Steenwijk, Leeuwarden, Hoogeveen en Helmond. Uit elke trein die op het station in Haren stopt, stappen tussen de 10 en 20 feestvierders, zoals Gijs (19) en Bob (21). ,,We komen uit Enschede en hopen dat het een mooi feestje wordt. Ons bier is al op, dat kunnen ze niet meer afpakken. Het valt ons trouwens mee hoeveel politie er is". Op dat moment stonden vier agenten de treinen op te wachten.


Op de hoek van de Stationsweg staan inmiddels tientallen agenten. Ze houden de menigte in de gaten. Een fakkel ontbrandt en even staat iedereen op scherp. Dan richten de jongeren zich weer op een cameraploeg. 'Merthe, bedankt', wordt er gezongen, verwijzend naar het meisje met wier Facebook-uitnodiging alles is begonnen.
Een oudere vrouw die om de hoek woont, loopt snel door. ,,Een buurvrouw zei net dat ze de bloemen en planten heeft binnengehaald, ik denk dat ik dat ook ga doen."


Op een grasveld bij voetbalvereniging Gorecht staan 20 jongeren. Een van hen heeft een gettoblaster waaruit harde muziek klinkt. Zeker 4 lichtmasten zijn klaar om te worden ontstoken, maar een muziekpodium en een biertent ontbreken. ,,Als het te druk wordt begeleiden we iedereen daarheen, maar ze moeten hun eigen feestje maken", aldus de politie.