nieuws

08 mrt 2012, 11:11

Gemeente wist van slechte lucht kartcentrum

De gemeente Stadskanaal was op de hoogte van problemen met de luchtkwaliteit in het kartcentrum in Stadskanaal. Vorige week donderdag belandden 23 bezoekers van dit centrum in het ziekenhuis met koolmonoxidevergiftiging. Twee dagen daarvoor was de gemeente al door de GGD geïnformeerd dat mensen na een bezoek aan het centrum kampten met gezondheidsklachten. Dat bevestigt burgemeester Baukje Galama donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Galama hebben inspecteurs van de gemeente, na te zijn geïnformeerd door de GGD, zowel woensdag als donderdag een bezoek aan het kartcentrum gebracht. Zij constateerden daarop dat er een sterke benzine- en uitlaatgassenlucht hing en dat het ventilatiesysteem niet aan stond. De eigenaar is hierop gelast het systeem aan te zetten. Volgens de burgemeester is dat ook gebeurd en was het systeem niet in werking omdat er op dat moment nog geen bezoekers aanwezig waren.

Galama ontkent dat de gemeente nalatig is geweest en vindt juist dat er ,,pro-actief gehandeld’’ is door woensdag al de arbeidsinspectie in te schakelen die hierop toezegde een inspecteur langs te sturen.

Het kartcentrum blijft voorlopig op last van de gemeente dicht. Pas als er zeven koolmonoxidemelders en een gecertificeerd installatiesysteem zijn geïnstalleerd, mag het centrum weer open. De burgemeester ontkent dat het huidige systeem niet goed was. Uit onderzoek van een extern bureau bleek volgens haar dat het systeem niet afgekeurd was, maar wel beter ingesteld had kunnen worden.

De gemeente blijft streng controleren en overweegt het  bouwbesluit aan te passen. Hierin staat nu nog niet vastgelegd dat kartcentra verplicht koolmonoxidemelders moeten installeren.