nieuws

06 jan 2009, 13:01

Gemeente verbiedt metaaldetectoren in oorlogsbos

De gemeente Haren gaat hobbyisten verbieden in het bos Appelbergen bij Haren metaaldetectoren te gebruiken. In het bos moeten nog zestien geliquideerde oorlogsslachtoffers liggen die nooit zijn gevonden, aldus de gemeente dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente wil voorkomen dat deze door particulieren worden opgegraven. Ook zit er uit dezelfde periode munitie in de bodem, wat bij opgraven gevaar kan opleveren.

"De politie treft geregeld gelukszoekers aan die het spannend vinden om in de bossen te zoeken. Hoewel de kans klein is, willen we niet dat zij gaan graven en op menselijke resten stuiten. De kans dat ze munitie vinden is veel groter, ook omdat het bos een oefenterrein is van defensie. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren”, aldus een woordvoerder van de gemeente Haren. Hoeveel hobbyisten de politie tot nu toe heeft aangesproken, is niet bekend.

In het verleden zijn verschillende pogingen gedaan om de slachtoffers te vinden, maar zonder succes. Zij werden geliquideerd tijdens de april-mei staking in 1943 en zijn waarschijnlijk in het moerassige gebied begraven. In 1993 werd het natuurgebied uitgekamd met behulp van een F16. Tien jaar later werd in de zomer een nieuwe zoektocht gestart omdat het gebied uitgedroogd was door de warmte. Inmiddels is er een streep onder het onderzoek gezet.