nieuws

22 dec 2011, 15:03

Gemeente slikt verlies en gaat alleen verder met Meerstad

De gemeente Groningen gaat alleen verder met de ontwikkeling van het nieuwbouwproject Meerstad ten oosten van de stad. Dat maakte wethouder Frank de Vries donderdag bekend. Ook worden er geen 9100 maar 6500 woningen gebouwd. De gemeente reserveert daarnaast nog eens 52,5 miljoen extra om eventuele financiële risico’s in de toekomst op te vangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aanvankelijk zouden er 10.000 woningen in 2005 worden gebouw. Maar het project is door de crisis in zwaar weer terecht gekomen. Hierdoor is er een verlies van 60 miljoen euro ontstaan, waarvan 40 miljoen op tafel wordt gelegd door de gemeente. De overige partijen, waaronder de gemeente Slochteren en de provincie, nemen de rest voor hun rekening.

De vier bouwbedrijven Hanzevast, AM, Bouwinvest, Heijmans stappen uit de exploitatiemaatschappij en zullen zich alleen nog bezig houden met de ontwikkeling en verkoop van de woningen.

Volgens wethouder De Vries zijn de maatregelen nodig om voortaan sneller en efficiënter te reageren op toekomstige ontwikkelingen.

De gemeente kondigde in 2005 de bouw van Meerstad, het grootste nieuwbouwproject van het Noorden aan. De wijk ten oosten van de stad  moest bestaan uit water-, recreatie-, woon- en landbouwgebieden. In totaal zouden er op het stuk grond van 135 hectare ruim 10.000 woningen komen. Dat doel is bijgesteld naar 85 hectare en 6500 woningen.