nieuws

17 mrt 2010, 21:09

Gemeente Oldambt wordt houder van domeinnaam gemeenteoldambt.nl

De rechter heeft gisteren uitspraak gedaan in een door de gemeente Oldambt aangespannen kort geding over de domeinnaam gemeenteoldambt.nl. Oldambt is in het gelijk gesteld en wordt houder van deze domeinnaam. Argumenten van de rechter zijn helderheid naar de burgers toe en de domeinnaam behoort in zijn aard toe aan de gemeente. De domeinnaam moet binnen vijf dagen worden overgedragen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Oldambt is per 1 januari 2010 ontstaan door het samengaan van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten. Eind 2008 is de naam Oldambt vastgesteld voor de nieuwe gemeente. Toen werd de domeinnaam gemeente-oldambt.nl geregistreerd, omdat de naam gemeenteoldambt.nl al eerder was geregistreerd door iemand anders. Omdat gemeente Oldambt ook van deze laatste naam houder wil zijn, en er in onderling overleg niet uitkwam, is een kort geding aangespannen bij de Rechtbank in Groningen.

Redenen
Gemeente Oldambt is van mening dat het gebruik van de domeinnaam gemeenteoldambt.nl door een ander dan de gemeente tot verwarring en tot misleiding kan leiden bij het publiek. Het beperkt en compliceert de communicatie tussen de gemeente Oldambt en het publiek. De domeinnaam gemeenteoldambt.nl hangt zo samen en verwijst zo duidelijk naar de gemeente Oldambt dat het registreren van deze naam op naam van een commerciële partij onaanvaardbaar is.

Uitspraak rechter
Vandaag heeft de rechter gemeente Oldambt in het gelijk gesteld. Met als belangrijkste argument dat de naam gemeenteoldambt.nl in zijn aard hoort bij de gemeente. Gebruik door een derde leidt tot onduidelijkheid voor de burger.
De naam moet binnen vijf dagen worden overgedragen aan de gemeente, met een dwangsom van
€ 100,00 per dag tot een maximum van € 2000,00.

Reactie Oldambt
Gemeente Oldambt is blij met de uitspraak van de rechter. Nu wordt voorkomen dat een ander dan de gemeente Oldambt gebruik maakt van de naam gemeenteoldambt.nl. Overigens blijft gemeente Oldambt vooralsnog in de digitale communicatie gebruik maken van de naam gemeente-oldambt.nl