Nieuws

Gemeente moet huwelijk demente man voltrekken

Een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Groningen heeft vorig jaar mei ten onrechte geweigerd een demente man en zijn vriendin in het echt te verbinden. Dat heeft de rechtbank in Groningen geoordeeld. De ambtenaar had geweigerd het stel te trouwen omdat de man zo dementerend zou zijn dat hij niet eens de naam en achternaam van zijn partner wist.


Leestijd: 1 minuut

Toen hij hierop besloot niet mee te willen werken aan het huwelijk, schakelde het stel een advocaat in en stapte naar de rechter, zo bevestigde vrijdag een woordvoerder van de gemeente. Op basis van psychiatrisch onderzoek, waaruit bleek dat de man in grote lijnen de betekenis van een emotionele relatie begrijpt, oordeelde de rechter dat de ambtenaar het tweetal alsnog moet trouwen.

De zegsman liet weten dat de gemeente niet in hoger beroep gaat. ,,Voor ons is hiermee de kous af”, reageerde hij. Wanneer het stel alsnog in het huwelijksbootje stapt is niet bekend. Ook is niet zeker of ze dat wel in de gemeente Groningen zullen doen.