nieuws

23 jan 2010, 10:10

Gemeente laat norm studentenhuisvesting los

De gemeente laat de norm van maximaal 15 procent kamerverhuurpanden in straten buiten de Groningse diepenring los. Het aantal studentenwoningen in een straat is voortaan afhankelijk van de geconstateerde overlast.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De norm kan per straat strenger, soepeler of opgeheven worden. Dat heeft wethouder Frank de Vries van Ruimtelijke Ordening volgens het Dagblad van het Noorden bekend gemaakt bij de presentatie van plannen voor grootschalige woningbouw voor studenten en jongeren. Tot en met 2014 moeten er 4500 extra wooneenheden worden bijgebouwd.

De zogenaamde ’15 procentsnorm’ is in juni 2008 ingesteld, om problemen tussen studenten en stadjers te voorkomen. De Vries wil nu verschillende normen per wijk hanteren, afhankelijk van de overlast van studenten. Die normen moeten na gesprekken met buurbewoners, waaronder ook de studenten, worden vastgesteld.

De nieuwbouwprojecten, zowel permanente als tijdelijke, worden gerealiseerd in de gebieden Reitdiep, Paddepoel, Bodenterrein en Eendrachtskade. Burgemeester Rehwinkel liet tijdens zijn nieuwjaarstoespraak weten zich zorgen te maken over de verharding van de verhouding tussen studenten en stadjers. De Vries ziet de oplossing in de studentenhuisvesting. “Studenten betalen te veel voor te weinig kwaliteit. Om de problemen behapbaar te maken, moeten we ons richten op grootschalige huisvesting.”