nieuws

27 okt 2002, 00:12

Gemeente Groningen probeert grondoorlog te voorkomen

Ambitieuze bouwplannen kunnen door speculatie met grond fors duurder uitpakken dan begroot. De gemeente Groningen wil de stad uitbreiden, maar koste wat kost een oorlog om grond voorkomen. Daarom kiezen de bestuurders voor een vorm van ruilhandel met grote projectontwikkelaars.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vijf grote projectontwikkelaars hebben volgens de gemeente hun medewerking aan het plan toegezegd. Ze brengen hun grond in bij een nog op te richten exploitatiemaatschappij, waarin alle betrokken partijen zijn vertegenwoordigd. Vervolgens kunnen de bouwers naar rato een deel van de woningbouw claimen. "Op deze manier proberen we voorkomen dat het plan uiteindelijk veel te duur uitpakt", aldus woordvoerster A. Miedema van de gemeente Groningen.
De grond is nodig voor een ambitieus plan. Aan de rand van de stad Groningen wordt een gebied ontwikkeld dat zo groot is als de stad zelf. Met vijf- tot achtduizend woningen, een meer, natuur en landbouwbedrijven. Het gaat om uiterst lucratieve grond omdat die dicht bij de stad ligt. Behalve de gemeente Groningen doen ook de gemeente Slochteren het waterschap Hunze en Aa s en de landelijke overheid mee aan het initiatief.
Vier Twentse bouwers doen niet mee. "Maar we gaan wel intensief met ze samenwerken, dus het oorspronkelijke plan zal niet worden gedwarsboomd", zegt Miedema. De onderhandelingen gaan de komende tijd vooral over de waarde van de grond. De verschillende partijen moeten het eens worden over een basisprijs. Wie goedkoop heeft ingekocht, boekt dan op papier de eerste winst.