nieuws

23 feb 2016, 10:10

“Gemeente Groningen moet Engelse vertaling maken van website voor internationale studenten"

“Gemeente Groningen moet Engelse vertaling maken van website voor internationale studenten"

De gemeente Groningen doet te weinig om buitenlandse studenten snel wegwijs te maken in Groningen. Zo zou de website van de gemeente snel een Engelse versie moeten hebben. Dat althans betoogt de jongerenorganisatie JOVD Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen zijn de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool fanatiek bezig met het aantrekken van internationale studenten. Opleidingen worden in rap tempo Engelstalig gemaakt en de branchcampus van de RUG in Yantai komt steeds dichterbij. Vooral voor de universiteit is het van groot belang om tot de wereldtop te blijven behoren en daarmee Groningen op de kaart te zetten. Hoewel de RUG en de Hanze vergevorderd zijn wat betreft Engelstaligheid, is de gemeente dat niet.

Op de site van de gemeente is het mogelijk de taal te veranderen naar het Engels. In plaats van een Engelse versie van de website, krijg je enkele pagina’s over o.a. parkeren en vluchtelingen te zien.

Slechts 3% van de hele website is Engelstalig. Dit is een bekend probleem, daarom heeft de gemeenteraad in juni van vorig jaar hierover al de “Motie Engelstalige Website” ingediend. Hierin benadrukte zij het belang dat informatie in het Engels beschikbaar is. Sindsdien is slechts de pagina “English translation” toegevoegd met de melding: “Please use Google Translate for automatic translation of all other pages.”

“De gemeente Groningen loopt mijlenver achter als gaat om internationalisering.”, aldus de JOVD Groningen. Veel praktische zaken als huisvesting, afval en veiligheid, zijn simpelweg onbegrijpelijk voor internationals.

 ”Het is onacceptabel dat essentiële informatie onbereikbaar is voor een grote groeiende groep in Groningen” zegt Simon van der Pol, voorzitter van de JOVD Groningen. De jonge liberalen roepen op om de gehele website van de gemeente te vertalen naar het Engels.