Nieuws

Gemeente Groningen komt in actie tegen opgevoerde fatbikes

Via een petitie roepen ongeveer vijftig gemeenten en verschillende organisaties de Tweede Kamer op om in actie te komen tegen opgevoerde fatbikes. Zij stellen dat de snelle tweewielers op steeds meer plekken zorgen voor onveiligheid in het verkeer. Ook wethouder Philip Broeksma van de gemeente Groningen heeft het verzoekschrift ondertekend.


Leestijd: 1 minuut

Vijftig gemeenten verspreid over heel Nederland, de Fietsersbond, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Arts, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen verenigingen slaan de handen ineen. De organisaties uiten hun bezorgdheid over de toename van verkeersongelukken met opgevoerde fatbikes.

De instanties dringen aan op directe actie. Zij pleiten voor een verbod op de verkoop van opgevoerde e-bikes, de instelling van een minimumleeftijd van 16 jaar en een landelijke voorlichtingscampagne voor zowel ouders als kinderen over de bijbehorende risico’s.

Afgelopen maanden kwamen fatbikes regelmatig negatief in het nieuws. De organisaties wijzen op het gevaar voor zowel jonge kinderen op de fatbike zelf als voor andere weggebruikers eromheen.