nieuws

22 nov 2012, 10:10

Gemaaid gras uit Groninger bermen blijkt prima te vergisten

Het gras dat wordt gemaaid langs de wegen van Groningen blijkt uitstekend te verwerken te zijn in vergistingsinstallaties.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gedeputeerde William Moorlag van de provincie Groningen heeft op het bedrijf van de heer Eissen in Gasselternijveenschemond gezien hoe provinciaal bermgras verwerkt wordt in een biovergister. Moorlag nam woensdag 21 november een kijkje op het bedrijf waar het door de provincie gemaaide gras van provinciale wegen verwerkt wordt in een biovergister. De provincie Groningen verzamelt gemaaid bermgras en stelt dat beschikbaar als co-product bij vergistingsinstallaties.

Jaarlijks komen er bij het beheer van de provinciale wegen en vaarwegen duizenden tonnen plantaardig materiaal vrij. Dat maaisel wordt nu nog afgevoerd naar composteerinrichtingen. Een belangrijk deel van deze biomassa is echter ook heel goed te gebruiken voor duurzame toepassingen, bijvoorbeeld in vergistingsinstallaties. Met schoon bermgras is het mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden duurzame energie te produceren. Zo is berekend dat met het vergisten van het ingekuilde gras dat dit najaar langs de N46 is opgehaald, zestien huishoudens één jaar lang van elektriciteit en twee huishoudens één jaar lang van warmte kan worden voorzien.

De provincie Groningen heeft in 2009 positieve resultaten geboekt bij het toepassen van bermgras als co-product bij mestvergisting in het proefproject Een schone berm geeft energie. Vergisten van bermgras is duurzamer dan composteren. Nu wettelijke belemmeringen in april van dit jaar voor vergisten van bermgras zijn opgeheven, heeft de provincie besloten verdere stappen te zetten om tot duurzame verwerking van deze restproducten te komen.