nieuws

25 feb 2003, 00:12

Gegriefde provincie weigert subsidie Waddenschilder

De provincie Groningen heeft een verzoek om subsidie voor een boekje van Waddenschilder Geurt Busser afgewezen. De provincie vindt dat er in het boekje getiteld ‘Duurzaam Groningen’ grievende passages staan voor personen, waaronder gedeputeerden. Busser maakt zich zorgen over de aantasting van het Groninger landschap.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens een hoorzitting waarin Busser de afwijzing aanvocht bleef de provincie bij haar afwijzing. Uit haar zienswijze bleek dat de provincie niet gecharmeerd is van de vorm van het werk. “Wij vinden het werk cynisch, weinig opbouwend geschreven en soms zelfs grievend van toon.”
“Een politieke afwijzing”, vindt Busser zelf. “Ik kan de grieven niet vinden. Ik heb alleen duidelijk de waarheid gezegd, op een sarcastische toon. De provincie verschuilt zich achter de vorm waarin het boekje is geschreven, terwijl ik het over de inhoud wil hebben. Het gaat mij niet om het geld, maar de provincie weigert het debat over de teloorgang van het landschap aan te gaan.”
Ondanks de afwijzing is er in het provinciehuis een tentoonstelling van het werk van de schilder te zien die men, aldus Busser, ‘knarsetandend’ heeft toegestaan. “Ik heb eerder in het ministerie van Landbouw geëxposeerd. Het standpunt van het ministerie was dat iedereen zijn visie op het landschap moet kunnen geven, ook al is die afwijkend. De provincie kon nu moeilijk nee zeggen.”