nieuws

02 dec 2009, 14:02

Geen thuisbevallingen meer in buitengebieden rond Delfzijl

Verloskundigen uit Delfzijl doen geen thuisbevallingen meer in de buitengebieden van de regio. Reden is dat het te lang duurt voordat een ambulance bij een calamiteit tijdens een bevalling in het ziekenhuis is. Door de sluiting van de kinder-, kraam- en gynaecologieafdelingen in het nabijgelegen Delfzicht Ziekenhuis moeten de hulpdiensten uitwijken naar ziekenhuizen in Groningen en Winschoten.Dat maakte de enige verloskundigepraktijk in Delfzijl woensdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de wet moet een patiënt met een complicatie tijdens de bevalling binnen 45 minuten in het ziekenhuis zijn. Bij bevallingen in bepaalde delen van de regio is het volgens de verloskundigen niet mogelijk.

De verloskundigen verlaten hun werkgebied als ze in het ziekenhuis van Winschoten of Groningen een poliklinische bevalling moeten begeleiden. Omdat ze daardoor ook niet binnen de wettelijk gestelde tijd bij een andere calamiteit in het werkgebied kunnen zijn, heeft de verloskundigenpraktijk in Delfzijl extra personeel moeten aannemen.