nieuws

06 sep 2012, 16:04

Geen TBS voor Groningse stalker Carice van Houten

De 43-jarige Johannes K. uit Groningen, die actrice Carice van Houten lange tijd heeft gestalkt, krijgt geen tbs met dwangverpleging opgelegd. De man moet een jaar lang in een psychiatrisch ziekenhuis worden geplaatst, zo oordeelde het gerechtshof in Amsterdam donderdag.D at vonnis is gelijk aan de eerdere uitspraak van de rechtbank.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Openbaar Ministerie (OM) was in beroep gegaan tegen die uitspraak. Justitie had tbs met dwangverpleging geëist omdat zij vindt dat een jaar in een psychiatrische kliniek onvoldoende waarborgt dat de dader niet in herhaling valt. Ook wordt er in zo'n kliniek minder gekeken naar de gevaren op langere termijn dan bij tbs, aldus het OM.

K. heeft Carice van Houten in 2010 bestookt met honderden mails, brieven en tweets. Ook gooide hij condooms en scheermesjes bij haar door de brievenbus en vroeg hij ondertrouw aan in zijn woonplaats. De actrice durfde op een gegeven moment de deur niet meer uit. De stalker werd opgepakt bij de actrice in de straat nadat zij 112 had gebeld. De man had zelf ook beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank.