Nieuws

Geen tabaksverkoop in de supermarkten en flinke accijnsverhoging: wat merken tabakszaken ervan?

Sinds maandag mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. Daarnaast is in april de accijns op tabak drastisch verhoogd, wat de prijs van tabakswaren aanzienlijk heeft doen stijgen. Tabakszaken in zowel de binnenstad van Groningen als in de buitenwijken merken hier veel van.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Cigo Lewenborg
Foto: Cigo Lewenborg

De eigenaar van de Tabakspeciaalzaak de Steentil in de binnenstad, die liever niet genoemd wil worden, meldt een opvallende verandering sinds supermarkten zijn gestopt met de verkoop van sigaretten. Regelmatig staat er een rij tot op de stoep voor zijn zaak.

“Het is wel drie à vier keer zo druk als voorheen,” zegt hij. “Vooral toen Jumbo en Albert Heijn in de buurt stopten met de verkoop van sigaretten, merkte ik het verschil. Mensen komen nu speciaal naar onze zaak.” De eigenaar is blij met de nieuwe klandizie. “Dit geeft ons als tabakszaak weer bestaansrecht.”

“Ik denk dat het aantal rokers niet afneemt”

In Lewenborg spreekt Jan Renkema van Cigo over een gemengde ervaring. Hij ziet veel nieuwe klanten sinds in de buurt geen sigaretten meer verkopen maar markt tegelijkertijd dat veel vaste klanten sinds de accijnsverhoging uitwijken naar Duitsland voor hun rookwaar. “Het scheelt wel 30 tot 35 procent op een pakje,” legt hij uit.

Renkema betwijfelt of de maatregelen van de overheid wel het beoogde effect zullen hebben. “De overheid wil de verkoop van sigaretten in Nederland terugdringen, maar ik denk dat het aantal rokers niet afneemt,” zegt Renkema. Hij denkt dat door de accijnsverhoging het illegale circuit wordt gestimuleerd en mensen kiezen voor illegaal verkregen, buitenlandse sigaretten.

Ondanks deze bedenkingen kijkt hij met een positieve blik naar de extra klanten die zijn zaak trekt door de nieuwe maatregelen. “We verwachten 20 tot 30 procent meer klanten te kunnen helpen. Dus per saldo ben ik als ondernemer niet ontevreden.”