nieuws

14 okt 2009, 15:03

Geen plezierjacht meer in recreatiegebied Kardinge

Bewoners van de Groningse wijken Beijum en Drielanden kunnen opgelucht adem halen, want de plezierjacht in het nabijgelegen recreatiegebied Kardinge is vanaf nu verboden. Daar ging een gezamenlijke actie met de gemeente aan vooraf. De eigenaar van de grond, het Bouwfonds, trok uiteindelijk het jachtrecht in, dat op het gebied rust. De grond kan nu intensiever worden gebruikt door onder andere Scoutinggroep De Voerman en een aanwezige zorgboerderij. Dat maakte de gemeente Groningen woensdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bewoners waren ongerust en boos over de jacht die elk jaar rond december plaatsvond rond hun huizen en fietspaden. Vooral de haas en de fazant bleken vaak slachtoffer van de plezierjacht. “Dit is een lang gekoesterde wens van de bewoners en de gemeente”, legt wethouder Visser uit. Ze liet ook weten dat in een eerder stadium de politie bij de jacht een proces-verbaal had opgemaakt van wapengebruik in de bebouwde kom. “Maar de rechter oordeelde dat het gebied feitelijk niet in de bebouwde kom viel en dat de jacht dus rechtmatig was”, aldus Visser.

De gemeente liet eind 2008 weten dat het zijn uiterste best zou doen om de jacht in te dammen in overleg met de eigenaar. Dit was naar aanleiding van vragen van Groen Links in de gemeenteraad. Eind juli besloot Bouwfonds het jachtrecht in te trekken.