nieuws

19 mrt 2002, 00:12 door Robbert-Jan Oosterhaven

Geen middenweg bij discussie Harry Potterdienst

De omstreden Harry Potterdienst in het Groningse Haren heeft nog een staartje gekregen. Maandagavond gingen de tegenstanders van de vermeende 'occulte' elementen van de tovenaarsleerling in debat met de Harense dominee J. Ridderbos.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Overeenstemming werd er deze avond niet bereikt; een toenadering ook niet. Enerzijds herhaalde Ridderbos zijn beweegredenen om een door Harry Potter geinspireerde kerkdienst te houden: 'De kerk moet zijn waar de mensen zijn'. Anderzijds bleef de zelfbenoemde bestrijder van het occultisme R. Matzken van de Stichting Bijbel en Onderwijs waarschuwen voor de gevaarlijke invloed van Harry Potter op de ontvankelijke kindergeest.
Het publiek van het door VU-Podium georganiseerde debat bestond voor een groot deel uit strenge christenen, die speciaal gekomen waren om dominee Ridderbos het vuur aan de schenen te leggen. "Waarom haalt u magie en occultisme de kerk binnen", vroegen zij hem. "Wat is de volgende stap: een pornodienst?" Een jonge vrouw vertelde hoe zij zelf het occulte heeft ervaren en verwijt Ridderbos deze fenomenen niet serieus genoeg te nemen.
Volgens pedagoog en filosoof S. Miedema van de Vrije Universiteit is er sprake van een onoverbrugbare afstand tussen de denkwerelden van christenen die Harry Potter een leuk boek vinden of een verpersoonlijking van de duivel. "Ik deel uw paradigma niet", zei hij tegen Matzken, die hij 'pedagogische bangmakerij vanuit een bepaald theologisch vooroordeel' verweet.
Op de strengere christelijke scholen bleek tijdens de avond nogal geworsteld te worden met de vraag of Harry Potter verboden moeten worden. Een aanwezige schooldirecteur had de boeken al uit de bibliotheek gehaald te hebben omdat hij niet wilde dat zijn scholieren het boek zouden lezen. Hij zei daar alleen maar positieve reacties op te hebben gehad. Een andere schooldirecteur hoopte tijdens de discussie juist duidelijkheid te krijgen hierover. Aan het einde van de avond wist hij het nog niet. "Moet ik als christelijke schooldirecteur dit boek nou gebruiken of niet."