nieuws

26 aug 2010, 16:04

Geen eieren voor grutto met zendertje

Twaalf vrouwelijke grutto’s die vorig jaar mei een klein zendertje ingebouwd hebben gekregen, hebben daardoor geen eieren kunnen leggen. De bedreigde weidevogeltjes hadden wel seks, maar het zendertje werkte onbedoeld als een soort spiraaltje. Dat meldde onderzoeksleider Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) donderdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wetenschappers van de brachten bij in totaal vijftien grutto’s een klein zendertje in. Ze wilden op die manier meer te weten komen over de precieze trekroute van de vogeltjes. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azië.

Hoewel het onderzoek een schat aan informatie opleverde was de teleurstelling groot toen bleek dat geen enkel vrouwtje succesvol heeft gebroed, zegt Piersma. ,,Voor ons als onderzoekers was dit vreselijk. Grutto’s hebben voor ons een hoge aaibaarheidsfactor, dus je wil ze op geen enkele manier hinderen in hun ontwikkeling.” Een van de vrouwtjes bleek wel eieren te hebben gelegd, maar deze bleken misvormd.

Door het implanteren van de kleine zendertjes weten de onderzoekers nu wel dat drie grutto’s erin zijn geslaagd in ruim drie dagen meer dan 5000 kilometer non-stop te vliegen, met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Van de vijftien vogeltjes zijn er nog elf in leven. Vier zijn onderweg verongelukt, waarbij eentje de dood vond in een visnet in een dorpje in het Afrikaanse Mali.