nieuws

05 aug 2008, 16:04

Gedupeerden windhoos weer naar huis

De gedupeerden van de windhoos die zondag voor flinke schade heeft gezorgd in de omgeving van Lutjegast, kunnen dinsdag weer naar huis. Na een inventarisatie door de gemeente zijn de getroffen panden weer veilig verklaard. Dat zei een woordvoerder van de gemeente Grootegast. Twee schuren die op instorten staan blijven voorlopig verboden terrein.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bewoners hebben zondagnacht doorgebracht in een pension. Velen van hen zijn maandag al teruggekeerd naar hun huizen waar zij nu mogen blijven. Een van de twee zwaar beschadigde schuren wordt binnenkort gesloopt, over de ander bestaan nog twijfels.

Intussen heeft verzekeraar Univé, die het merendeel van de zestien panden in portefeuille heeft, laten weten dat waarschijnlijk een groot deel van de schade wordt gedekt. De schade wordt gezien als stormschade, wat standaard in verzekeringspolissen staat. Een volledige vergoeding moet per individueel geval worden bekeken, stelt een woordvoerder.

Voor de bewoners van de getroffen panden wordt vanavond een besloten bijeenkomst gehouden. De gemeente wil hen de gelegenheid geven om emoties te uiten. Tijdens de bijeenkomst zijn hulpverleners en een lid van de brandweer aanwezig. 

Intussen is het grootste gedeelte van de vrijgekomen asbest opgeruimd. Alleen in de maïsvelden liggen waarschijnlijk nog enkele stukken.