Nieuws

FC Groningen bewijst met historische zege ook eer aan legendarische doelman Tonny van Leeuwen

FC Groningen heeft zondag een fantastische thuiswedstrijd gespeeld tegen Feyenoord. De thuisploeg won met maar liefst 6-0 na een 3-0 voorsprong bij rust. Het was een historische wedstrijd, omdat Groningen nog nooit met zulke cijfers in eigen huis had gewonnen van de Rotterdammers. In de achttiende minuut stond het al 3-0. FC Groningen staat achtste in de Eredivisie met 17 punten uit 11 wedstrijden.FC Groningen heeft zondag een fantastische thuiswedstrijd gespeeld tegen Feyenoord. De thuisploeg won met maar liefst 6-0 na een 3-0 voorsprong bij rust. Het was een historische wedstrijd, omdat Groningen nog nooit met zulke cijfers in eigen huis had gewonnen van de Rotterdammers. In de achttiende minuut stond het al 3-0. FC Groningen staat achtste in de Eredivisie met 17 punten uit 11 wedstrijden.

Leestijd: 3 minuten

Net als vorige week in de thuiswedstrijd tegen FC Twente werden twee tribunenamen officieel onthuld. Naast de Piet Fransen Tribune zijn er nu ook de Koeman Tribune en de Tonny van Leeuwen Tribune. Zoon Harold en dochter Irma waren aanwezig om het publiek te bedanken. Als dank kreeg algemeen directeur Hans Nijland de Tonny van Leeuwen Trofee overhandigd. Deze prijs is vernoemd naar de op 15 juni 1971 gestorven doelman en wordt uitgereikt aan de doelman met het minste aantal tegendoelpunten.

Van Leeuwen had de prijs aan het einde van het seizoen 1970/71 gewonnen. Aan het einde van de avond van de uitreiking verongelukte Van Leeuwen op de terugweg ter hoogte van Meppel. Harold van Leeuwen vertelde het heel bijzonder te vinden dat ruim veertig jaar na het overlijden zijn vader nog altijd voortleefd bij de supporters. Verder sprak Martin Koeman voor aanvang een dankwoordnamens zijn beide zonen Erwin en Ronald. Voor de laatste zou het dus een middag worden met dubbele gevoelens.

Misschien begon dat al wel in de eerste minuut, want na 45 seconden was het raak. Dusan Tadic wervelde zich erdoor aan de linkerkant en knalde tot slot de bal in de verre hoek; 1-0. Een geweldige opsteker. Het bleek het begin van een onvergetelijke middag. Groningen raasde voort en nadat Leandro Bacuna een knal gekeerd zag worden door doelman Erwin Mulder werd het in de 16e minuut 2-0. Maikel Kieftenbeld kreeg een fraai passje van Tim Sparv en had alle ruimte. Van een meter of dertig nam de middenvelder de bal vol op de pantoffel en zag het speeltuig in de linkerbenedenhoek inslaan; 2-0. Het was de eerste competitietreffer van Kieftenbeld in dienst van FC Groningen.

Drie minuten later was het alweer juichen voor de ruim 22.000 toeschouwerd. Tom Hiariej, die speelde voor de geblesseerde Johan Kappelhof,  kwam goed door over de rechterkant en bediende Petter Andersson op maat. De aanvoerder tikte de bal ineens van dichtbij door de benen van Stefan de Vrij en trof doel;3-0. Daarmee was de wedstrijd al gespeeld, maar het werd in de tweede helft nog mooier. Bacuna scoorde in de 57e minuut een schitterend doelpunt. Hij joeg een voorzet van Lorenzo Burnet bij de eerste paal inglijdend vol in de kruising; 4-0.

De gasten hadden wel het meeste balbezit, maar FC Groningen liet een enorme drive en wil om te winnen zien. Het was voor de slap spelende Rotterdammers een onmogelijke opgave om überhaupt dreigend te worden. Feyenoord kreeg over de hele wedstrijd gezien één aardige mogelijkheid. Doelman Brian van Loo moest in de 54e minuut een keer handelend optreden bij een inzet van Karim El Ahmadi, maar verder kwam de keeper totaal niet in gevaar. Na de 4-0 kakte het duel enigszins in, maar niemand die daar om maalde. Wat minder positief was dat Burnet zich in de 67e minuut heel overdreven liet vallen na een slaande beweging van Dani Fernandez. Fernandez mocht op advies van de grensrechter inrukken. Een effectief stukje theater van Burnet in ieder geval.

In de eindfase tekende de thuisploeg voor een fraai slotakkoord. In de voorlaatste minuut haalde uitblinker Virgil van Dijk de trekker over van dertig meter; 5-0. Amper een minuut later kopte invaller Hyun Jun Suk een heerlijke voorzet van Tadic tegen de touwen; 6-0. FC Groningen ging zondagmiddag heel effectief met de kansen om en gaf vrijwel niets weg. De jonge ploeg liet zien op de goede weg te zijn en veel potentie te hebben op meer. Vijf spelers in de voorselectie van Jong Oranje zegt wat dat betreft genoeg. Het was  een schitterende voetbalmiddag voor iedereen die Groningen een warm hart toedraagd. Ook was het een wedstrijd met een uitslag die helemaal paste bij de eer die Tonny van Leeuwen en de familie Koeman kregen voor aanvang van de wedstrijd.