nieuws

09 nov 2007, 09:09

Gedetineerde eist zuivere zuurstof in cel

Een 30-jarige man, die gedetineerd is in de gevangenis in Ter Apel, eist via de rechter zuivere zuurstof in zijn cel om zijn extreme hoofdpijn te kunnen stoppen. De Nederlandse staat, verantwoordelijk voor de gezondheid van gedetineerden, weigert dit. Dat heeft de advocaat van de man donderdag laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man lijdt aan clusterhoofdpijn, een specifieke hoofdpijn met korte en zeer hevige aanvallen aan één zijde van het hoofd. Een snelle behandeling met zuiver zuurstof brengt verlichting. Krijgt hij niet op tijd zuurstof toegediend, dan kampt hij met extreme pijnen en suïcidale neigingen. De gedetineerde wil daarom 24 uur per dag een zuurstoffles bij zich dragen.
,,De Nederlandse staat ontkent niet dat een zuurstoffles in de cel de beste medische oplossing is, maar vindt het niet veilig'', aldus advocaat L.S. Slinkman. De zuivere zuurstof is brandgevaarlijk en de fles zou kunnen worden gebruikt als wapen. De gedetineerde moet daarom nu een aanval eerst melden, waarna personeel een fles regelt. ,,Dat duurt 10 tot 15 minuten, terwijl elke seconde telt'', zegt zijn advocaat.
De rechtbank doet op 16 november uitspraak.