Nieuws

Gedeputeerde Gerritsen: ‘’Belangrijkste hobbel is genomen’’

Teleurgesteld maar vol vertrouwen in een goede afloop. Zo reageert de Groningse gedeputeerde Hans Gerritsen op het besluit van de Raad van State waardoor de baanverlenging van het vliegveld van Eelde voorlopig niet doorgaat.


Leestijd: 1 minuut

Gerritsen betreurt het dat er opnieuw een procedure moet worden opgestart om de baanverlenging rond te krijgen, maar zegt vooralsnog geen redenen te zien waarom dat niet zou moeten lukken.

Hij noemt het bovendien ‘bijzonder positief’ dat de andere bezwaren van de omwonenden en milieuorganisaties zijn afgewezen. Hij doelt daarbij onder andere op de bezwaren dat een langere baan gevolgen zou hebben voor de luchtkwaliteit en natuurgebieden in de omgeving. ‘’Door deze bezwaren af te wijzen is de belangrijkste hobbel genomen’’, omschrijft Gerritsen.

Volgens de gedeputeerde is het van groot belang dat de baanverlenging alsnog doorgaat. ‘’Het zou een enorme impuls betekenen. Niet alleen voor de regionale economie, maar ook voor het toerisme en het goederenvervoer.”

Zijn Drentse collega Rob Bats noemt het besluit van de raad ‘buitengewoon teleurstellend’. ,,We zijn al 24 jaar bezig om de baan te verlengen van 1800 naar 2500 meter. Het gaat om 700 meter, dat is toch krankzinnig.”

De Drentse Gedeputeerde Staten willen volgens Bats de economische slagkracht van het Noorden vergroten. Een langere baan betekent dat er grotere vliegtuigen kunnen landen en dat schept meer mogelijkheden om industrie aan te trekken. ,,Zo kunnen we de economische groei stimuleren.”

Volgens Bats is er nog wel hoop voor de toekomst. ,,Wat we precies gaan doen, weet ik nog niet, maar onze juristen buigen zich op dit moment over de stukken om naar de mogelijkheden te kijken.”