nieuws

03 jul 2013, 13:01

GBB gelooft minister Kamp niet: 'Huizenprijzen dalen wel'

De Groninger Bodem Beweging (GBB) gelooft minister Henk Kamp (Economische Zaken) niet als hij zegt dat de aardbevingen in Noord-Groningen vooralsnog geen grote gevolgen hebben voor de huizenprijzen in het gebied. Dat zei de beweging woensdag tijdens het bezoek van de minister in het Groningse Zeerijp.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Huizen zijn onverkoopbaar", zegt secretaris Daniëlla Blanken. ,,De imagoschade door de bevingen heeft absoluut wel een effect op de waarde van woningen. We raken onze huizen niet meer kwijt."

Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum, herkent het resultaat van het onderzoek van de minister ook niet. ,,Als ik met lokale makelaars en bewoners praat, dan krijg ik een heel ander beeld", zegt hij. ,,Er worden veel minder woningen verkocht en dat blijkt niet uit de onderzoeksresultaten." Rodenboog heeft er bij de minister op aangedrongen om het lokale beeld van makelaars mee te nemen in het onderzoek naar de waardedaling. ,,De minister heeft dat toegezegd."

Kamp stelt in een brief aan de Tweede Kamer met voorlopige conclusies van onderzoek naar de gevolgen van de aardbevingen, begrip te hebben voor deze meningen over de huizenwaarde. ,,Ik realiseer mij dat een dergelijke conclusie niet aansluit bij de beleving van burgers in de regio en ik zal daarom de ontwikkelingen blijven monitoren en de resultaten per kwartaal publiceren.''

De GBB bereidt samen met de vereniging Eigen Huis een civiele procedure voor om schade door waardedaling te claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Ook gaan 200 andere particulieren, die zich hebben verzameld in de stichting WAG, zelf onderzoeken of er sprake is van waardedaling.

De onderzoeken van Kamp die in juni klaar hadden moeten zijn, worden half augustus gepresenteerd. De GBB baalt daarvan. ,,Dat voelt als een schoffering. We zitten er met smart op te wachten", aldus Blanken.