nieuws

21 jan 2009, 09:09

Gasunie zet megaboormachine in voor nieuwe tunnel

De Gasunie begint aankomende maandag met het boren van een nieuwe tunnel onder de Eems. Met een gigantische, speciaal voor deze opdracht ontwikkelde boormachine wordt een vier kilometer lange tunnel van het Duitse Rysum naar Borgsweer in Groningen geboord. Dat meldde Gasunie woensdag. De tunnel wordt gebruikt voor de aanleg van een nieuwe transportleiding voor aardgas.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het boorrad van de machine, die 82 meter lang is, moest worden aangepast aan de diverse grondsoorten: harde en zachte klei, zand en zwerfkeien die wel twee meter groot kunnen zijn. De bouw van de enorme boormachine heeft bijna vijf maanden geduurd.

De aanleg van de nieuwe gasleiding maakt deel uit van de Noord-Zuid Route, een groot project van de Gasunie waarbij in Nederland vele kilometers nieuwe aardgastransportleidingen worden aangelegd. De uitbreiding van het netwerk is nodig omdat in de toekomst meer gas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. De eigen winning van aardgas in Nederland en Europa neemt af, terwijl de vraag naar aardgas nog steeds stijgt. Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als ‘gasrotonde’ in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas, aldus Gasunie.

Voordat de superboormachine maandag met het zware werk kan beginnen, wordt deze geheel volgens de traditie van tunnelbouwers ingezegend door een pastoor. Daarnaast plaatst men een beeld van de Heilige Barbara, de beschermvrouwe van tunnelbouwers.