nieuws

17 jan 2012, 14:02

Gasunie transporteert 100 miljard kuub aardgas in 2011

Gas Transport Services, dochterbedrijf van Gasunie, heeft in 2011 meer dan 100 miljard kubieke meter aardgas getransporteerd, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarcijfers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In 2011 is in Nederland 996 miljoen MWh (102 miljard m3) aardgas getransporteerd door het landelijk hoofdgastransportnet in Nederland. Bovendien stroomde het gas door de leidingen zonder grote onderbrekingen en kwaliteitsverstoringen. Dat blijkt uit recente jaarcijfers van Gas Transport Services, dochterbedrijf van Gasunie en beheerder van het Nederlandse hoge druk-transportnet.

Omdat de temperaturen het afgelopen jaar relatief hoger waren, is dit over het hele jaar gezien lager dan in 2010 dat een recordjaar was. Toen werd meer dan 1 miljard (1084 miljoen) MWh (111 miljard m3) aardgas getransporteerd.

Investeringen

De gasinfrastructuur van Gasunie is in Nederland flink uitgebreid in 2011. De uitbreidingen zijn cruciaal voor het borgen van de leveringszekerheid en om een bijdrage te kunnen leveren aan de uitvoering van het gasrotondebeleid van de overheid.

Zo werd het afgelopen jaar in september de eerste Nederlandse vloeibaar aardgas (LNG) terminal Gate officieel geopend op de Maasvlakte en is een groot deel van de Noord-Zuid Route in gebruik genomen.

Met de Noord-Zuid Route wordt het landelijke gasnet van meer dan 12.000 kilometer uitgebreid met ruim 500 kilometer aardgastransportleidingen. Dit is nodig om ook in de toekomst aan de stijgende vraag naar aardgas te kunnen blijven voldoen.