nieuws

27 jun 2002, 00:12

Gasunie sluit miljarden-exportcontract met Britse Centrica

Gasunie heeft een miljarden- contract afgesloten met het Britse Centrica plc. Volgens dit contract gaat Gasunie tachtig miljard kubieke meter aardgas aan het Verenigd Koninkrijk leveren gedurende een periode van tien jaar. Het vertegenwoordigt een totale waarde van ongeveer acht miljard euro. Het betreft het grootste contract van Gasunie sinds lange tijd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De transportroute is nog onderwerp van studie, maar waarschijnlijk zal een nieuwe Noordzee-leiding, die Engeland met het continent verbindt, aangelegd moeten worden. Afhankelijk van de uitkomsten van de studies naar de transportmogelijkheden zal het gas naar verwachting vanaf 2005 kunnen gaan stromen.
Het contract voorziet in de levering van een hoger volume gedurende de wintermaanden (ongeveer vijf miljard kubieke meter) en minder in de zomermaanden (drie miljard kubieke meter). Door dit contract zullen de exporten van Gasunie, bestaande exportcontracten meegerekend, stijgen naar een niveau van bijna vijftig miljard kubieke meter aardgas per jaar. Met deze overeenkomst wordt het Verenigd Koninkrijk in een keer een van Gasunie's grootste exportmarkten. Gasunie verkende al geruime tijd de mogelijkheden voor export naar het Verenigd Koninkrijk, daar verwacht werd dat in komende jaren de vraag naar gas het aanbod ervan zal overtreffen.
Hoofddirecteur Verberg van Gasunie: 'Wij zijn tevreden over dit langetermijncontract. Wij zijn er trots op Centrica tot onze klanten te kunnen rekenen en om een positieve rol te spelen in de leveringszekerheid van het Verenigd Koninkrijk. Het is daarnaast voor ons een succesvolle manier om het marktverlies in eigen land, als gevolg van liberaliseringeffecten, op te vangen. Het onderstreept bovendien de strategische positie van Gasunie en Nederland als het gaat om gasvoorraden, leveringsflexibiliteit en gebruikmaking van onze centrale ligging temidden van grote West-Europese gasmarkten.'
Het contract, dat neerkomt op een hoeveelheid gas van acht miljard kubieke meter per jaar, voorziet in bijna twintig procent van Centrica's huidige jaarbehoefte aan gas.
Sir Roy Gardner, CEO van Centrica: 'Na een eerder deze maand afgesloten contract, waarmee gas vanuit het Noorse Continentale plat naar het Verenigd Koninkrijk wordt gebracht, is onze overeenkomst met Gasunie andermaal een zeer belangrijke stap voor Centrica. Het verzekert ons voor de afzienbare toekomst van stabiele leveringen tegen prijzen die conform de Britse markt zijn. Bovendien is de ontwikkeling van nieuwe transportinfrastructuur van belang voor de dekking van de nationale gasvraag, en dat is goed nieuws voor het Verenigd Koninkrijk als geheel.'