nieuws

04 jun 2002, 00:12

Gasunie richt met Russen Gronings Energie Instituut op

De Gasunie heeft met haar collega gasbedrijf in Rusland, de Gazprom, een contract ondertekend over de oprichting van een Energie Opleidings Instituut in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft het zogenaamde Energy Delta Instituut. Dat instituut is opgericht door Gasunie in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en dient als platform voor opleiding en uitwisseling van kennis binnen de energiewereld. Het initiatief wordt ondersteund door zowel de Nederlandse als Russische overheid. De eerste activiteit van het nieuwe instituut betreft een vierweekse cursus. Deze vindt voor het eerst plaats in Groningen tussen 23 september en 22 oktober van dit jaar, en wordt eind juni voorafgegaan door enkele openingssessies in het Gazprom Training Centre in Moskou.
De Groningse-Russische cursus is een programma voor de 'high potentials' in de Russische aardgaswereld. Per cursus kunnen zo'n dertig deelnemers instromen. Zij krijgen inzicht in de fundamentele dynamieken van de continentale en de mondiale gasmarkt. Tevens worden leiderschap, strategievorming en professionalisering in de eigen organisatie gestimuleerd. Op deze manier bevordert de cursus de integratie van de markteconomie├źn van Europa en Rusland.
Het initiatief voor Energy Delta komt voort uit het leverings- en dienstencontract dat Gasunie en Gazprom afsloten op 21 december 1999. De oprichting van het instituut onderstreept de strategische band tussen de twee bedrijven alsook de prominente positie die beide maatschappijen binnen de gaswereld innemen.