Nieuws

GasTerra bouwt af: 15 miljoen minder omzet in 2023

Dat GasTerra de handel aan het afbouwen is, blijkt onder andere uit het jaarverslag van 2023. De gashandelaar boekte afgelopen jaar ruim 15 miljoen euro minder winst ten opzichte van het jaar ervoor.


Leestijd: 1 minuut

De omzet daalde van 35,5 miljard euro in 2022 naar 20,3 miljard euro in 2023, blijkt uit het jaarverslag. Het bedrijf verkocht afgelopen jaar 30,9 miljard kubieke meter aardgas, tegen 39,2 miljard kubieke meter in 2022.

Van de ingekochte hoeveelheid gas was 1,5 miljard kubieke meter afkomstig uit het Groningenveld en 6,9 miljard kubieke meter uit kleine Nederlandse gasvelden. Nog eens 1,6 miljard kubieke meter gas werd geïmporteerd uit Noorwegen. De rest (21,3 miljard kuub) kwam ergens anders vandaan.

GasTerra bouwt af

De daling is niet verrassend, aangezien de activiteiten van GasTerra langzaam worden afgebouwd. Ruim vijftig jaar heeft GasTerra gas geleverd aan Nederlandse grootverbruikers, maar dat wordt in verband met het einde van de gaswinning in Groningen en de afnemende betekenis van de overige binnenlandse productie afgebouwd. GasTerra verwacht de activiteiten de komende twee jaar verder te kunnen afbouwen en over te dragen, en de deuren eind 2026 te kunnen sluiten.