nieuws

09 mrt 2009, 09:09

Groninger kerk via internet verkocht: steen voor steen in de aanbieding

Inwoners van het noord-Groningse dorpje Garsthuizen hebben een wel zeer opmerkelijke actie bedacht: ze bieden hun kerk steen voor steen via internet te koop aan. Op deze manier hopen ze iedereen die het Groningse cultuurgoed een warm hart toedraagt te bewegen om letterlijk een steen bij te dragen aan de opknapbeurt van de kerk. Het is voor het eerst dat in Nederland een kerk via internet steen voor steen wordt verkocht. Via de website www.kerkgarsthuizen.nl kan iedereen al voor tien euro een steen kopen. Als tegenprestatie komt de naam van de koper op een ‘wall of fame’in de vernieuwde kerk te hangen, zodat iedere koper straks 'onsterfelijk' wordt dankzij de plaquette in de vernieuwde kerk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen is naarstig op zoek naar ‘ aandeelhouders’ voor 40.000 stenen die vanaf maandag 9 maart om 16.00 uur in de verkoop gaan. De heer A. Rodenboog, burgemeester van de gemeente Loppersum, zal dan met een
‘ stenenregen’ de officiële aftrap geven voor de campagne die hiermee gemoeid is.
Hij doet dat samen met een vertegenwoordiging van een 60-tal leden van de bedrijvenvereniging Loppersum én de ondernemersvereniging van Garsthuizen die zich samen garant stellen voor de eerste stenenafname.

Iedereen kan aandeelhouder worden, als men maar een steen koopt. Als ‘tegenprestatie’ krijgt de aandeelhouder ”eeuwige roem”. Op een gepaste plek in de kerk zal er een “Wall of fame” (in de vorm van een kunstwerk) worden gemaakt waar alle namen van de aandeelhouders en dus redders van de kerk op komen te staan!

Al voor 10 euro aandeelhouder!
De Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen heeft uitgerekend dat er ca. 40.000 stenen in de kerk zitten. Die moeten allemaal vernieuwd worden. Als nu iedereen een steentje koopt, dat kan al vanaf 10 euro per stuk, dan zou dat een bedrag opleveren dat voldoende is voor de eerste broodnodige basisrestauratie van de kerk. Voor bedrijven en instanties worden er aparte stenenpakketten aangeboden, in de hoop op meer inkomsten.

Hoe koopt men een steen.
Een steen kopen kan:
• Via de website www.kerkgarsthuizen.nl . Op de homepage treft u de aankondiging “ Een steentje bijdragen”, betaling vindt dan via telebankieren plaats.
• Een bedrag overmaken op het bankrekeningnummer: 1010.60.793 o.v.v. kerk Garsthuizen.
• Contant: via een van de Stichtingsleden via tel. 06- 10 09 83 34 (ook info-nummer)

In november jl. heeft Garsthuizen een centrale rol gespeeld in het programma Restauratie van de Bankgiroloterij. De race naar de 1 miljoen euro voor de kerk van Garsthuizen is helaas net niet gelukt. Met deze ludieke stenenverkoop hoopt de Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen de broodnodige gelden te werven voor restauratie. Ditmaal met een serieuze financiële ondertoon, want we hebben het geld erg hard nodig!

De stichting Restauratie Kerk Garsthuizen - bestaande uit drie inwoners van Garsthuizen - heeft in maart 2005 de kerk overgenomen van de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Garsthuizen-Zandeweer. Primair doel van de Stichting is om de sterk vervallen kerk te restaureren zodat de kerk weer 'beeldbepalend' wordt voor het dorpje Garsthuizen. Het ligt in de bedoeling om na restauratie de kerk in te zetten als leerlingrestaurantbedrijf voor leerlingen van het Noorderpoortcollege.