nieuws

28 jan 2014, 12:12

Garnalenleverancier Heiploeg failliet

Garnalenleverancier Heiploeg in Zoutkamp is failliet verklaard. Het bedrijf denkt in afgeslankte vorm als Heiploeg International een doorstart te kunnen maken, als onderdeel van het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In totaal worden er 60 voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg geschrapt. Dat komt neer op negentig werknemers. De werkgelegenheid van circa 300 mensen in de provincie wordt door de doorstart behouden, al worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.

Heiploeg heeft in Zoutkamp zijn hoofdkantoor, een fabriek en de transportdivisie gevestigd. Bij welke afdeling de ontslagen precies vallen is niet duidelijk. Morubel, de Belgische dochter van het concern, gaat zelfstandig verder.

De Nederlandse activiteiten van Heiploeg verkeerden al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming, met een schuldenlast van 130 miljoen euro, leed miljoenenverliezen en slaagde er niet goed in om de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de moeilijke marktomstandigheden. Het concern leed onder de impact van de economische crisis op het ,,luxeproduct garnalen'' in vooral de Zuid-Europese markten. Ook kwamen er nieuwe spelers met lagere prijzen en bedingen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.

Daarbij werd de druk nog eens opgevoerd door een flinke boete van ruim 27 miljoen euro van de Europese Commissie vanwege kartelvorming, waartegen een beroep loopt. Heiploeg benadrukte overigens dat ook zonder de boete de ,,continuïteit in bestaande vorm niet langer mogelijk is''.

Het faillissement en de mogelijke doorstart, waarvan enkele details nog moeten worden afgehamerd, hebben volgens Heiploeg geen gevolgen voor de klanten. In totaal werken er bij Heiploeg wereldwijd 3000 mensen.