nieuws

09 mrt 2003, 00:12

Garnalen doorgedraaid op visafslag Lauwersoog

Doordat in de laatste twee maanden de garnalenprijs een scherpe val maakte zijn deze week garnalen doorgedraaid op de visafslag in Lauwersoog. Dat was enige jaren niet meer gebeurd, aldus een woordvoerder van de afslag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bijna twee maanden geleden kregen de garnalenvissers een verbod voor het onderling afspreken van prijzen van de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en een boete van 13,8 miljoen euro. Het ging in deze zaak om een systeem van zelfregulering, dat vraag en aanbond lang stabiel hield. Dit systeem werd gesteund door zowel politiek als milieubeweging, omdat het overbevissing zou voorkomen. Nu dat er echter niet meer is stijgt het aanbod, waardoor de prijs snel is gedaald. De doordraaiprijs is 1,61 euro per kilo. Bij die prijs worden garnalen niet meer op de markt gebracht. Vandaag was de prijs hersteld tot 1,85 euro per kilo.
De visafslag in Lauwersoog, die een fors deel van de omzet behaalt op de garnalenmarkt, maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. Het zou goed zijn als het beroep dat loopt tegen de NMa-boete voor de vissers snel wordt afgehandeld om duidelijkheid te krijgen, aldus een woordvoerder.